ZAGREBAČKI VREMEPLOVCI

Redatelj:
Krešimir Dolenčić
Producent:
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Katarina Perica Kirin, Borna Galinović, Boris Mirković, Mladen Čutura, Željko Šestić, Branko Smiljanić, Matilda Sorić, Janko Popović Volarić, Anđelko Petrić, Jadran Grubišić, Marina Kostelac, Adam Skendžić, Mario Mirković
Puna cijena karte:
30

Zagrebački vremeplovci, najnoviji naslov na repertoaru Zagrebačkoga kazališta lutaka, nastali su prema izvornome tekstu Ane Tonković Dolenčić, u režiji Krešimira Dolenčića, i taj naslov, prvi puta u novijoj kazališnoj zbilji, prenosi povijest Zagreba iz arhiva, muzeja i udžbenika na pozornicu. 
Kroz zabavne scenske slike s lutkama koje mogu sve, pa i putovati kroz vrijeme, uz najljepše pjesme o našemu gradu, koje uživo izvodi ansambl predstave, od prapovijesnih vremena pa sve do ne tako daleke prošlosti, upoznajemo povijesne osobe, legende i prijelomne trenutke koji su formirali obrise današnjega Zagreba. 
Ovom se predstavom djeci školskoga uzrasta, ali i svima koji se toga žele prisjetiti, nastoje približiti stoljetna nastojanja stanovnika ovoga prostora, ne samo kao školsko gradivo, nego i kao osjećaj pripadnosti gradu u kojemu živimo. 
„Kad je nastao Zagreb? Kako se gradila Katedrala? Zašto su se svađali stanovnici Gradeca i Kaptola? Odakle toliko njemačkih riječi u govoru Zagrepčana? Tko su zapravo purgeri? Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja netko već zna ili se prisjeća, a netko će tek u trećem razredu osnovne škole, za ocjenu, odgovarati na njih. 'Zagrebački vremeplovci' u tome će im pomoći, putujući mirnim i burnim trenucima, stoljećima povijesti našega grada otkrivajući svojoj publici kako se razvijao Zagreb od prapovijesnih vremena pa sve do današnje, suvremene metropole“, piše autorica teksta Ana Tonković Dolenčić.