BRODOLOMKE

Autor:
Ana Maras Harmander
Redatelj:
Krešimir Dolenčić
Adaptacija:
Dramaturgija: Ana Tonković Dolenčić
Kostimografija:
Tea Bašić Erceg
Scenografija:
Irena Kraljić
Koreografija:
Ilona Cvitić
Glazba:
Mario Mirković
Producent:
Kazalište Moruzgva i Ludens Teatar
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Daria Lorenci Flatz, Anita Matić Delić, Sanja Milardović, Ecija Ojdanić, Luka Petrušić
Puna cijena karte:
80 kn
Cijena karte sa popustom:
60 kn

„Brodolomke su dirljiva i tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu. Iako različitih životnih priča, sudbina ih poveže na najneobičniji način. Stvaraju se novi životni obrasci kroz učenje o sebi, dok ih sve povezuje ovisnost. Ovisnost kao odgovor na život, kao posljedica puta kojeg su odabrale.

Zamislite samo što biste vi napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom? A što bi tek napravili da ste u nemogućnosti suočiti se sami sa sobom zatvoreni s još troje koji se traže? Biste li pjevali? Biste li plesali?

To naše žene rade. One u nesreći pokušavaju otkriti novi život, svojstveni put i možda promijeniti sudbinu. Je li sudbina zaista zapisana ili zaista imaš izbor? Nevjerojatne transformacije, glumačko autorstvo i vještina, ples i pjesma, duhovitost i neposrednost, jednostavnost i kompleksnost svakog ponaosob, najbolji su primjeri vrhunske izvedbene umjetnosti, u koju se gledatelj jednostavno mora zaljubiti.“

Ana Maras Harmander

 

„Bilo koja ovisnost istodobno je općenita i duboko intimna. Između redaka statistika nagurane su ljudske sudbine od kojih svaka ima svoje specifičnosti u brojniku te isti, zajednički nazivnik. Ipak, nekoga označiti samo dijagnozom čitavu skupinu čini tek anonimnom krivuljom na tablici broja stanovnika i nečega po glavi. Pragmatičnost svojstvena brojanju postotaka ne može nikome donijeti utjehu ili olakšanje. Zato predstava „Brodolomke“ nije samo priča o alkoholizmu, dapače, to je tek okvir kojim je istaknuta ljudska, odnosno ženska krhkost.  

Hana, Beba, Dinka i Mateja četiri su posve različite žene, a svaka je na svoj način primorana suočiti se s istim problemom, alkoholom. Terapija plesom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik Željko povezat će te živote u statistički gotovo nemoguću kombinaciju. Dinamika njihovih odnosa otkriva osobne konflikte koji na posve neočekivan način svoja razrješenja pronalaze kroz podršku i suosjećanje. Terapijska izolacija predstavlja pusti otok na koji su nasukane putnice s različitih brodova, kruzera , gumenjaka, jedrilica ili teretnjaka. Iako ne pripadaju istoj floti, sudbine ovih brodolomki nose prepoznatljive, univerzalne probleme, jer alkohol kao svakodnevno sredstvo utjehe, samo je posljedica krize društva u kojemu je žena danas suočena s previše izazova, predrasuda i intimnih pitanja.

Četiri vrsne glumice i jedan glumac, kroz situacije pune gorkoga humora, glazbe i plesnih brojeva, publiku vode na putovanje od naizgled nespojivih krajnosti do priče o prihvaćanju, razumijevanju, prijateljstvu i oprostu. Dramaturška obrada improvizacija i promišljanja izvođača na temu iz predloška Ane Harmander Maras ovom materijalu daje jednu vrlo iskrenu nijansu, pa tako predstava progovara i o osobnim razmišljanjima te intimnim obračunima izvođača sa svijetom u kojemu svi živimo. „

 

Ana Tonković Dolenčić