EVROPA ZA NAS IMA ŠTRIK

Praizvedba:
14.05.2021
Autor:
Miroslav Krleža i Zlatko Vitez
Redatelj:
Zlatko Vitez
Adaptacija:
Zlatko Vitez
Scenografija:
Zlatko Vitez
Glazba:
Izbor: Zlatko Vitez
Ton:
Gordan Matejko
Tehnika:
Daniel Pavlović
Marketing:
Elizabeta Vrbančić, Ana Pavlović, Lea Galić
Producent:
GD Histrion
Predstava je:
Arhiva
Izvođači:
Zlatko Vitez i Zvonko Presečki
Puna cijena karte:
60 kn
Cijena karte sa popustom:
40 kn

Halucinantni galgenkabaret ''EVROPA ZA NAS IMA ŠTRIK'' još je jedan od pokušaja da se kajkavski jezik pretočen u genijalne ''BALADE PETRICE KEREMPUHA'', Miroslava Krleže oživi na histrionskoj pozornici.

Zlatko Vitez se gotovo cijeli svoj kazališni život bavi djelom Miroslava Krleže i kao glumac i kao redatelj i kao dramaturg. Po prvi puta Zlatko Vitez preuzima sve tri uloge na sebe i na sceni Histriona će nastupiti sam.

Kada smo ga upitali: ''Zašto se na to odlučio?'' Odgovorio je: ''Ne trebam posrednike između Krleže i sebe!''

Osim ''BALADA PETRICE KEREMPUHA'' u Krležinom galgenkabaretu čut ćemo i ''štiklece'' iz ''Hrvatskog Boga Marsa'', ''DESET KRVAVIH GODINA'', ''KRALJEVA'' i ''ZASTAVA'',  a sve će to Vitez začiniti svirajući violinu i tamburicu, tj. bisernicu.

U godini kada obilježavamo četrdesetu obljetnicu od smrti Miroslava Krleže, nakon slavne predstave ''KRLEŽIJADA'' (1993.), vjerujemo kako će i ovaj galgenkabaret dostojno podsjetiti na remek djela velikog pisca.

 

IZ MEDIJA:

...S punim se pravom Vitez na kraju predstave, kada je oduševljena publika zahvaljivala glumcu i pijanistu, naklonio velikom Fricu pred čijim je portretom tiho, ali postojano gorjela svijeća. Krleža kojem ćemo, nadajmo se, krajem godine obilježiti četrdesetu godišnjicu smrti, zaslužio je i ovakvu protočnu i točnu predstavu i ovako zrelog, a opet mladenački razbarušenog i zanesenog glumca kakvim se u ovoj krležijansko-kabaretskoj formi iskazao Zlatko Vitez.
Denis Derk, Večernji list