Ivan-Goran Vitez: SASTAVLJAMO VLADU!

Praizvedba:
15.03.2023
Premijera:
15.03.2023
Autor:
Ivan-Goran Vitez
Redatelj:
Ivan-Goran Vitez
Kostimografija:
Elvira Ulip
Scenografija:
Enes Hodžić
Rasvjeta:
Dražen Dundović
Ton:
Gordan Matejko
Tehnika:
Daniel Pavlović
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Marko Hergešić i Bogdan Ilić
Puna cijena karte:
11 €
Cijena karte sa popustom:
8 €

Bliže se novi parlamentarni izbori, država je na rubu kolapsa, javnost traži glave. Vladu očito treba restrukturirati, smanjiti joj broj ministarstva i formirati samo ona imanentna nacionalnom biću, npr. Ministarstvo korupcije, Ministarstvo odgode, Ministarstvo nacionalnog zanosa… Što iskusnom Mandataru ne bi bio nikakav problem, da u državnom Vrhovniku nema tvrdog protivnika. Hoće li u sukobu ta dva prpošnika biti moguće direktno iz redova histrionske publike formirati novu vladu ili nas čeka nezapamćena parlamentarna kriza, saznajte u novom cabaretu Glumačke družine Histrion.

Trailer 1.

Trailer 2.

Trailer 3.

"Vitez je za svoju duhovitu i više nego aktualnu, a nadajmo se ne i vizionarsku predstavu "Sastavljamo vladu" (spominjanje rublja kao vladajuće svjetske, a onda i europske valute) odabrao dva odlična glumca.

Lakši zadatak dobio je Marko Hergešić, koji je interpretirao zahvalan lik Vrhovnika, u kojemu će i politički nevježe lako prepoznati današnjeg predsjednika Republike, koji na scenu dolazi pjevuckajući starogradsku pjesmu "Ima dana kada ne znam što da radim". Teži zadatak pripao je Bogdanu Iliću, koji je morao interpretirati Mandatara, čovjeka koji bi publiku trebao podsjetiti na aktualnog hrvatskog premijera koji bi, barem prema čuvenju, trebao imati čelične živce, europske manire i jako puno političkih pobjeda.

Naravno, u stvarnosti, i to ne samo onoj kazališnoj i histrionskoj nego i onoj političkoj, razlika između kerempuhovskog predsjednika i lukavog premijera, premazanog svim birokratskim briselskim pomadama, zapravo i nema. Dvije su to strane iste medalje, lucidno zaključuje autor teksta i redatelj ove atraktivne predstave koja u budućnosti može još samo rasti, naravno u aktivnoj suigri s publikom koja na sceni glumi pragmatične i potrošne ministre."

Denis Derk, "Večernji list" - https://www.vecernji.hr/kultura/mandatar-i-vrhovnik-dva-su-lica-iste-medalje-koja-se-vrti-na-celu-hrvatske-1664948