Carlo Goldoni: KAVANA NA OPATOVINI

Premijera:
11.07.2024
Autor:
Carlo Goldoni
Prijevod:
Petra Mrduljaš
Redatelj:
Ivan-Goran Vitez
Asistent redatelja:
Petra Mrduljaš
Adaptacija:
Petra Mrduljaš
Kostimografija:
Josip Đerek
Scenografija:
Enes Hodžić
Rasvjeta:
Dražen Dundović
Ton:
Gordan Matejko
Tehnika:
Daniel Pavlović
Producent:
GD HISTRION, Zagreb
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Zlatko Ožbolt, Marko Hergešić, Matej Đurđević, Denis Bosak, Jakov Zovko, Marija Kolb, Tomislav Dunđer, Nancy Abdel Sakhi, Klara Fiolić
Puna cijena karte:
25 €
Cijena karte sa popustom:
20 €

Carlo Goldoni napisao je komediju La bottega del caffé u Mlecima sredinom osamnaestoga stoljeća i otada se vrlo često izvodi na svjetskim i hrvatskim pozornicama, a u živopisnim Goldonijevim likovima i danas možemo prepoznati svoje sugrađane. Kava je u Goldonijevo doba bila skup napitak koji je tek ulazio u modu te su prve kavane bile okupljališta mondenoga svijeta i onih koji bi mu željeli pripadati. Budući da Zagreb ima dugu tradiciju ispijanja „kavice“ uz koju se dugo sjedi, druži, ali i sklapa poslove, Goldonijeva kavana savršeno se uklapa u zagrebački milje.

Na Opatovini će ovoga ljeta osvanuti kavana gospona Rudija i kladionica šjor Bepa. Kavanu vodi Rudi, entuzijast i zaljubljenik u kavu, koji kao pravi Purger vjeruje da fina kavica rješava sve probleme. U kladionici, pak, novac dvadeset i četiri sata dnevno prelazi iz ruke u ruku, katkad se dobiva, ali se još više gubi, a šjor Bepo uvijek izlazi kao dobitnik. Između ta dva pola našao se razapet mladi nogometaš Marko Angelek, kojega hazarderski vir neodoljivo privlači usprkos svim naporima dobrodušnog gospona Rudija da vrati mladog Marka na pravi put. Dok Marko vrluda u vrtlogu ljubavnih zavrzlama, mogućih transfera i magnetne privlačnosti kladioničarskih koeficijenata, izvjestitelj portala Alfanews uporno pokušava doći do ekskluzivne vijesti pritom dodatno mrseći ionako zapetljanu situaciju. Preostaje vidjeti tko će u ovoj razigranoj komediji biti dobitnik, a tko gubitnik, jer znamo da je Fortuna prevrtljiva, a jedino što je sigurno jest da je sve lakše uz jednu finu kavicu.

Uskoro na rasporedu