DODIJELJENA NAGRADA NAJHISTRION ZA 2022. godinu

Objava: 17.12.2022

Ovu subotu, 17. prosinca 2022. u 20h, u Centru za kulturu „Histrionski dom“ upriličena je dodjela nagrade Najhistrion za 2022. godinu. Nagrada Najhistrion utemeljena je 1993. godine, a na inicijativu uglednog kolumnista „Večernjeg lista“ Miljenka Mitrovića.

Ocjenjivački sud ove godine činili su, uz već spomenutog Miljenka Mitrovića, i Ankica Dobrić, glumica i Najhistrionka, te Zlatko Vitez u svojstvu umjetničkog i organizacijskog ravnatelja Glumačke družine Histrion.

Najhistrionka za 2022. godinu je Dajana Čuljak. Iako joj je uloga Rože u histrionskoj predstavi „Svoga tela gospodar“ tek druga uloga ostvarena u histrionskoj družini, odglumila ju je jednom riječju – maestralno. Za ulogu Rože već je nagrađena Bobijevom nagradom na 11. Bobijevim danima smijeha, a prije nešto više od tri tjedna za istu je ulogu proglašena i najboljom glumicom hrvatskog glumišta za proteklu godinu.

Dobitnik nagrade Najhistrion za 2022. godinu Zlatko Ožbolt histrionski je doajen. Naime, na histrionske daske koje život znače zakoračio je još davne 1987. godine. Do dana današnjega glumio je čak u dvanaest histrionskih uspješnica. Njegov je profesionalni odnos prema poslu uvijek bio primjeren, a njegove uloge bez iznimke zapažene, no ove godine zablistao je u punom smislu te riječi u ulozi Jure Brezovića – Amerikanca u predstavi „Svoga tela gospodar“.

Nakon dodjele nagrada, histrionska je publika imala priliku uživati u još jednoj izvedbi predstave „Svoga tela gospodar“ Slavka Kolara, u režiji Damira Lončara.