MISTERO BUFFO

Autor:
Dario Fo
Prijevod:
Tatjana Peruško
Redatelj:
Lee Delong
Rasvjeta:
Vesna Kolarec
Producent:
Kazalište Grupa i Triko Cirkus Teatar
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Dražen Šivak
Puna cijena karte:
60 kn
Cijena karte sa popustom:
40 kn

Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio previše aktualan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Ovaj virtuozni komad jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba Srednjeg vijeka, po čijim tekstovima je i nastao „Mistero Buffo“. U Ameriku mu nisu dali ni da uđe niti da je igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom Mistero Buffo na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci su govorili protiv njegovog dobivanja Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji su organizirali terorističku grupu koja je otela, mučila i silovala njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Ovog genijalca teatra i umjetnosti (slikar, pisac i glumac) to nije nimalo spriječilo da koristeći upravo te okolnosti iznađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao ljestvicu glumačke i kazališne umjetnosti.

U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave, glumac Dražen Šivak transformirat će se u preko 30 likova.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj intrigantan projekt: nagrađivani hrvatski glumac Šivak pokrenuo je crowdfunding kampanju na za to namijenjenoj internetskoj platformi Indiegogo u kojoj se nudi davanje priloga za kazališnu predstavu u rasponu od 15 do 1000 dolara. Predstava je podržana prilozima preko 100 osoba iz Hrvatske i svijeta što potpisanih što anonimnih, koji su pomogli da ova nezavisna produkcija ugleda svjetlo dana, a Dražen Šivak je u istraživanju za rad na predstavi sudjelovao i u radu Nouveau Clown Instituta u Barceloni, gdje je pozvan kako bi imao prilike učiti o različitiim klaunskim tradicijama.

 

Trajanje predstave: 70 min

 

Trailer predstave pogledajte OVDJE.