MANDRAGOLA

Premijera:
12.03.2021
Autor:
Niccolò Machiavelli
Prijevod:
Petra Mrduljaš
Kostimografija:
Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina
Scenografija:
Tomislav Ruszkowski
Glazba:
Mate Matišić
Inspicijent:
Dijana Dajčić
Producent:
GK Komedija
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Gordan Malus i Dajana Čuljak
Puna cijena karte:
80 kn
Cijena karte sa popustom:
60 kn

Isključen iz političkoga života, Machiavelli je napisao svoju jedinu komediju početkom šesnaestoga stoljeća u Firenci. Machiavellijeva Mandragola smatra se prvom modernom komedijom u razdoblju renesanse, jer se autor odriče tada uobičajenih antičkih predložaka i na pozornicu izvodi svoje sugrađane i suvremenike. Mladi Callimaco žudi za prelijepom Lucrezijom, kreposnom suprugom bogatoga i staroga Niccije. Niccia, pak, najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom te je za to spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Nicciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio zavući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krijepost, koja će se pokazati itekako slomljivom.

Machiavelli se u ovoj ciničnoj komediji obračunava sa svojim sugrađanima izvrgavajući ruglu njihovu gramzljivost, lažljivost i pohotljivost. Autoru ništa ljudsko nije strano pa tako ni ovi ovozemaljski porivi koji pokreću njegove likove, ali mu je zato itekako stalo da raskrinka licemjerje kojim ih prikrivaju. U tome nitko nije pošteđen – ni ugledni pravnici, ni svećenici, ni mladi zaljubljenici.

Premda nas čak pola tisućljeća dijeli od Machiavellijeve Firence, svježina i britkost ove komedije nije nimalo izblijedjela tako da će jamačno i zagrebačka publika na početku trećeg tisućljeća prepoznati u njoj vječne mračne tajne ljudske duše i postaviti si pravo makjavelijansko pitanje – opravdava li cilj doista sva sredstva?

KRITIKE / IZ MEDIJA:

Bojana Radović (Večernji list): Intervju s redateljem Zoranom Mužićem – Čovjek se mora smijati okolnostima u kojima živi da bi promijenio svijet nabolje

Gea Vlahović (HINA): U Komediji premijerno izvedena “Mandragola”

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dvcn8kj8HQA 

Trajanje: 1 sat i 30 minuta